viernes, 12 de marzo de 2010

Cloenda trobada pastoral dels migrants.

.
.






Nota de Premsa



Cloenda de la Trobada Europea de Pastoral dels Migrants

L’actitud de l’entorn, clau en la incorporació dels joves migrants a la nova societat




Barcelona, 12 de març 2010.-

.

S’ha celebrat a Barcelona, del 7 al 10 de març de 2010, la Trobada de Pastoral dels Migrants a les grans ciutats d’Europa. Al llarg d’aquests dies, prop de quaranta responsables de pastoral en ciutats europees, entre les quals Milà, Torí, Roma, Viena, Basilea, Friburg, Colònia, Frankfurt, Lió, Brussel•les, Luxemburg, Barcelona, i també del Servei Nacional de Pastoral de Migrants de França i de la Comissió de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola, han posat en comú la seva experiència i explicat la realitat de la immigració als seus propis països, han escoltat l’opinió d’altres experts i han debatut sobre els reptes i les oportunitats que plantegen els fluxos migratoris a la societat d’avui i a l’Església catòlica en particular. La Trobada ha estat organitzada per la Delegació de Pastoral Social de la diòcesi de Barcelona i Càritas.

En les jornades s’ha pogut escoltar, a més de l’opinió de sociòlegs, polítics i teòlegs, la veu del joves, fills dels immigrants. Ells i elles, vinguts de països tan diversos com Marroc, Armènia, Filipines i l’Equador, han volgut compartir en una taula rodona vivències personals arran dels processos migratoris que van iniciar els seus pares. Aquests processos migratoris han suposat, indubtablement, un canvi radical en les seves vides d’infants i d’adolescents.

El temps i les oportunitats, factors decisius en un procés necessàriament gradual

En processos llargs, quan han transcorregut més de 15 anys des de la migració dels pares, el jove o la jove es manifesta plenament incorporat a la nova societat. El domini de la llengua, la inculturació a través de l’escola a la vida del país d’arribada -sense que això impliqui renunciar a la pròpia cultura- i el fet de sentir-se acollit i de trobar oportunitats laborals són indestriables d’aquesta plena incorporació. Quan l’arribada és recent, té molt a veure amb aquesta incorporació gradual a la nova societat l’actitud que l’adolescent o el jove troba o ha trobat en els seus nous entorns (l’escola, l’institut, el barri, la parròquia, la feina...). Amb tot, els joves que han participat en la taula rodona han manifestat no haver-se sentit discriminats per raó del seu origen o creença en la nova societat, tot i constatar que hi ha hagut, i encara hi ha, dificultats.

Les sessions de treball han ofert, també, als responsables de la pastoral europea en l’àmbit de les migracions l’oportunitat de conèixer alguns projectes d’acollida i formació que diverses entitats com Bayt-al-Taqhaffa, la Fundació Èxit, les Aules d’acollida escolar i Càritas duen a terme amb infants, joves i adults.

“Aprendre a reconèixer i a agrair la diversitat”

El cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va presidir l’Eucaristia de cloenda de la Trobada de Pastoral dels Migrants a les grans ciutats d’Europa. En la seva homilia, el cardenal manifestà: “Aquesta realitat migratòria situa avui l’Església diocesana, les parròquies i les comunitats i els fidels davant del repte gens fàcil de caminar des d’una Església monocultural a una Església pluricultural, universal, catòlica (...) Hem d’aprendre a reconèixer i a agrair la diversitat i la complementarietat de les riqueses culturals i de les qualitats religioses i morals d’uns i altres. La nostra realitat migratòria impulsa a la població autòctona i als immigrants a avançar per camins de universalitat, ja que per a l’Església no hi ha ningú, enlloc, que sigui foraster”.

Al final de la Trobada s’ha fet públic un comunicat que reflexiona sobre el paper de la societat, dels responsables polítics i l’Església en l’àmbit de les Migracions. Luxemburg serà la seu de la propera Trobada Europea l’any 2011.


Càritas. Mitjans de Comunicació. Via Laietana,5,entl. 933 446 900 http://www.caritasbcn.org/
.

Nota de Prensa


Finaliza el Encuentro Europeo de Pastoral de los Migrantes

La actitud del entorno, clave en la incorporación de los jóvenes migrantes a la nueva sociedad


Barcelona, 12 de marzo 2010.- Se ha celebrado en Barcelona, del 7 al 10 de marzo de 2010, el Encuentro de Pastoral de los Migrantes en las grandes ciudades de Europa. A lo largo de estos días, cerca de cuarenta responsables de pastoral en ciudades europeas, entre ellas Milán, Turín, Roma, Viena, Basilea, Friburgo, Colónia, Frankfurt, Lyon, Bruselas, Luxemburgo, Barcelona y también del Servicio Nacional de Pastoral de Migrantes de Francia y de la Comisión de Migraciones de la Conferencia Episcopal Española, han puesto en común su experiencia y explicado la realidad de la inmigración en sus propios países, han escuchado la opinión de otros expertos y han debatido sobre los retos y las oportunidades que plantean los flujos migratorios a la sociedad de hoy y a la Iglesia católica en particular. El Encuentro ha sido organizado por la Delegación de Pastoral Social de la diócesis de Barcelona y Cáritas.

En las jornadas se ha podido escuchar, además de la opinión de sociólogos, políticos y teólogos, la voz de los jóvenes, hijos de los inmigrantes. Ellos y ellas, venidos de países tan diversos como Marruecos, Armenia, Filipinas y Ecuador han querido compartir en una mesa redonda vivencias personales a raíz de los procesos migratorios que iniciaron sus padres. Estos procesos migratorios han supuesto indudablemente un cambio radical en sus vidas de niños y adolescentes.

El tiempo y las oportunidades, factores decisivos en un proceso necesariamente gradual

En procesos largos, cuando han transcurrido más de 15 años desde la migración de los padres, el joven o la joven se manifiesta plenamente incorporado a la nueva sociedad. El dominio de la lengua, la inculturación a través de la escuela a la vida del país de llegada -sin que esto implique renunciar a la propia cultura- y el hecho de sentirse acogido y de encontrar oportunidades laborales son esenciales para esta plena incorporación. Cuando la llegada es reciente, tiene mucho que ver con la incorporación gradual a la nueva sociedad la actitud que el/la adolescente o joven encuentra o ha encontrado en sus nuevos entornos (la escuela, el instituto, el barrio, la parroquia, el trabajo...). Sin embargo, los jóvenes que han participado en la mesa redonda han manifestado no haberse sentido discriminados por razón de su origen o creencia en la nueva sociedad, pese a constatar que ha habido, y todavía hay, dificultades.

Las sesiones de trabajo han ofrecido también a los responsables de la pastoral europea en el ámbito de las migraciones la oportunidad de conocer algunos proyectos de acogida y formación que varias entidades, como Bayt-al-Taqhaffa, la Fundación Exit, las Aulas de acogida escolar y Cáritas llevan a cabo con niños, jóvenes y adultos.


“Aprender a reconocer y a agradecer la diversidad”

El cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, presidió la Eucaristía de finalización del Encuentro de Pastoral de los Migrantes en las grandes ciudades de Europa. En su homilía, el cardenal manifestó: “Esta realidad migratoria sitúa hoy a la Iglesia diocesana, a las parroquias y comunidades y a los fieles ante el reto nada fácil de caminar desde una Iglesia monocultural a una Iglesia pluricultural, universal, católica (...) Hemos de aprender a reconocer y a agradecer la diversidad y la complementariedad de las riquezas culturales y de las calidades religiosas y morales de unos y otros. Nuestra realidad migratoria impulsa a la población autóctona y a los inmigrantes a avanzar por caminos de universalidad, ya que para la Iglesia no hay nadie, en ningún lugar, que sea forastero.”

Al final del Encuentro se ha hecho público un comunicado que reflexiona sobre el papel de la sociedad, de los responsables políticos y de la Iglesia en el ámbito de las Migraciones. Luxemburgo será la sede del próximo Encuentro Europeo en el año 2011.


Cáritas. Comunicación. Via Laietana, 5, entlo . 933 446 900 www.caritasbcn.org





No hay comentarios: