miércoles, 14 de enero de 2009

Un atac aeri israelià destrueix una clinica de Càritas a Gaza.




Càritas Internacional i tres organitzacions catòliques condemnen les violacions de drets humans a Terra Santa.

13 de gener de 2008.
El centre d'atenció mèdica de Càritas Jerusalem en el districte AL Maghazi, a la ciutat de Gaza, va resultar completament destruït divendres passat durant un atac aeri israelià. En el bombardeig, uns altres quatre edificis veïns van quedar reduïts a runes i una vintena van resultar seriosament danyats. Afortunadament, les famílies residents a la zona van aconseguir fugir abans del bombardeig i salvar les seves vides. Malgrat aquesta greu pèrdua d’instal•lacions, la xarxa mèdica de Càritas a Gaza segueix funcionant amb d'altres cinc centres d'atenció primària a la Franja, així com una clínica mòbil.

Simultàniament, Càritas Jerusalem llançava una crida d'ajuda econòmica a tota la xarxa internacional de Càritas a fi d'engegar un pla urgent d'ajuda humanitària de 7 mesos de durada per a unes 4.000 famílies. A més de reforçar els seus programes d'atenció mèdica a Gaza, Càritas Jerusalem ha posat en marxa la distribució de productes bàsics –aliments, roba d'abric i productes d'higiene- a la població palestina que es troba en situació més precària. Totes aquestes accions compten amb el suport actiu de la xarxa Càritas.

Condemna de les violacions dels drets humans a Gaza davant del Consell de Nacions Unides a Ginebra.

El mateix divendres, 9 de gener, Càritas International subscrivia a Ginebra, al costat d'altres tres altres organitzacions catòliques -Dominics per la Justícia i la Pau, Joventut Estudiantil Catòlica Internacional i Pax Romana- una declaració conjunta dirigida al president del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides en el qual es condemnava sense embuts “les violacions dels drets humans perpetrades per ambdues parts” a Terra Santa.

En aquesta declaració, les organitzacions signants fan una crida al Consell perquè urgeixi a Israel i a Hamás “per tal què es comprometin a un alto el foc immediat i permanent que garanteixi el lliure accés a la zona de l'assistència humanitària”, i a “protegir la vida dels civils i a respectar la legislació internacional sobre drets humans i acció humanitària”. Així mateix, insten “a les autoritats israelianes que posin fi, d'acord a la Quarta Convenció de Ginebra, al càstig col•lectiu indiscriminat de la població civil i que detingui immediatament l'ús excessiu de la força”, i a “Hamás que cessi els seus il•lícits atacs amb coets contra civils a Israel”. Apel•len també “a la comunitat internacional que usi tota la seva influència per a garantir la protecció efectiva de les poblacions civils, especialment les més vulnerables d'acord a la legislació internacional, i que impulsi les vies de diàleg dirigides a assolir una solució pacífica i duradora”.

Finalment, Càritas Internacional i les altres tres entitats sol•liciten al “Consell de Drets Humans que activi els mecanismes necessaris per a investigar i avaluar les violacions de drets humans i la situació humanitària”.

Text íntegre de la declaració conjunta:

Declaració conjunta de Càritas Internacional, Dominics per Justícia i Pau, Joventut Estudiantil Catòlica Internacional i Pax Romana al President del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides a Ginebra.

Senyor President,

Expressem la nostra profunda preocupació sobre l'actual crisi a la Franja de Gaza, que està agreujant encara més la ja de per si sola dramàtica situació humanitària i de drets humans de molts civils innocents.

El gran nombre de morts i ferits entre els civils està causant en tota la població un tràgic nivell de sofriment. Des del començament de l'ofensiva, el 27 de desembre, i d'acord a l'informe de situació facilitat per la OCHA el 7 de gener, almenys 683 palestins han perdut la vida i unes 3.085 persones han resultat ferides a causa dels atacs israelians, incloses dones i nens. Aquest mateix dia, l'activitat militar es va intensificar produint més víctimes civils innocents. Hamás continua disparant coets i morters sobre Israel, que han provocat alguns ferits lleus i la mort d'un soldat israelià. I molts més civils perdran la vida si les hostilitats continuen.

Càritas Jerusalem, que desenvolupa programes d'ajuda per a persones de diverses ètnies i diferents confessions que viuen tant en territori de Palestina com d'Israel, alerta que els seus programes d'ajuda humanitària i assistència mèdica s'han vist seriosament afectats des del començament dels bombardejos. Aquesta organització proporciona serveis bàsics de salut primària a la població palestina a través d'un centre mèdic de referència, una clínica mòbil i sis dispensaris, i encara que segueixen funcionant, qualsevol moviment a l'interior de Gaza és summament perillós a causa dels atacs i bombardejos israelians.

L'operació militar israeliana ha posat al límit la situació humanitària que es viu a Gaza. A més, el tancament de fronteres per part d'Israel ha provocat una apressant falta d'aliments i medicaments bàsics, com antisèptics i antibiòtics. Segons indica Càritas Jerusalem, els serveis mèdics a Gaza no poden auxiliar als ferits i el centre d'atenció del camp del Shati, a la Franja, resulta inaccessible per a moltes persones a causa dels atacs. Malgrat aquesta crítica situació, la clínica mòbil de Càritas ha pogut atendre en els últims dies a 150 persones a les escoles de Nacions Unides, a més de socórrer a set ferits. Així mateix, els sis dispensaris de Càritas, situats en les zones més remotes de Gaza, continuen operatius, proporcionant cadascun d'ells serveis de salut primària a una població de 1.500 persones i compartint els seus subministraments mèdics amb els hospitals de cada zona.

“No podem justificar ni a Israel ni a Hamás”, ha assegurat el president de Càritas Internationalis, el cardenal Oscar Rodríguez Maradiaga. És vital un alto el foc immediat per a proporcionar ajuda humanitària a Gaza i per a protegir la vida humana. I encara que les tres hores d'alto el foc és un primer pas, són insuficients per a poder dur assistència humanitària a tots. Per tot això, vam condemnar les violacions dels drets humans perpetrades per ambdues parts i fem una crida al Consell perquè urgeixi: - a totes les parts implicades perquè es comprometin en un alto el foc immediat i permanent que garanteixi el lliure accés a la zona de l'assistència humanitària; - a ambdues parts a protegir la vida dels civils i a respectar la legislació internacional sobre drets humans i acció humanitària; - a les autoritats israelianes que posin fi, d'acord a la Quarta Convenció de Ginebra, al càstig col•lectiu indiscriminat de la població civil i que detingui immediatament l'ús excessiu de la força; - a Hamás que cessi els seus il•lícits atacs amb coets contra civils a Israel; - a la comunitat internacional que usi tota la seva influència per a garantir la protecció efectiva de les poblacions civils, especialment les més vulnerables d'acord a la legislació internacional, i que impulsi les vies de diàleg dirigides a assolir una solució pacífica i duradora.

Al mateix temps, demanem al Consell de Drets Humans que activi els mecanismes necessaris per a investigar i avaluar les violacions de drets humans i la situació humanitària”.

Ginebra, 9 de gener de 2009.
Càritas. Mitjans de Comunicació – Via Laietana, 5, entol. - 08003 BarcelonaTel. 933 446 900- Correu-e: premsa@caritasbcn.org

No hay comentarios: