viernes, 25 de junio de 2010

"Sexe i joves".

.
.
REFLEXIONS DE LA DELEGACIÓ DIOCESANA DE PASTORAL FAMILIAR DE
L’ARQUEBISBAT DE BARCELONA
SOBRE EL DOCUMENT “SEXE I JOVES”
DEL DEPARTAMENT DE LA SALUT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA
I DE L’INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT

.
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català de la Salut han fet públic el web “Sexe joves” en el domini “gencat”, dirigida especialment als adolescents i joves sobre temes relacionats amb la sexualitat. Per causa dels criteris que s’hi s’esmenten, i per la confusió que pot crear sobre els valors morals en els adolescents i els joves, la Delegació Diocesana de Pastoral Familiar de l’Arquebisbat de Barcelona, vol oferir la seva reflexió a les persones que cerquen, sobre aquesta matèria, un criteri cristià, i també com a expressió d’una part de la societat catalana que es preocupa per l’educació dels seus adolescents i joves i no es veu reflectida en els judicis i els criteris promoguts des d’una entitat pública com el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
El Document, en principi, no formula judicis ètics; es presenta com una pàgina informativa i neutra. Però en aquests temes, la simple informació és ja un opció ètica clara. L’opció és aquesta: en temes de sexualitat i embaràs, l’interessat o interessada té al davant obertes totes les possibilitats; qualsevol decisió que prengui és bona. Es tracta només d’informar.
Aquest és un criteri pervers. No s’accepta aquest criteri en cap altre àmbit dels comportaments humans: en els negocis, en la circulació, en l’educació dels fills, en la pràctica mèdica o judicial, en la resolució dels conflictes entre persones, entre grups o entre pobles. En tots els àmbits de la vida humana, sabem que hi ha comportaments positius i comportaments negatius, cosa que vol dir que són èticament bons o èticament dolents. Si algú es presenta dient que tot és permès, serà acusat de ser un ésser socialment perillós. En canvi, aquest és el criteri d’aquest Document pel que fa a l’experiència sexual, les relacions de parella, la regulació de la natalitat o l’avortament.
El Document aplica, sense pràcticament cap limitació, el criteri de la permissivitat total en l’àmbit de la sexualitat i la parella, erigit en dret que hom pot exigir als educadors i a la societat. Per evitar una visió negativa de la sexualitat s’acaba permetent i fins i tot promovent tot tipus d’experiències, com si la permissivitat total fos garantia de validesa ètica, de salut psíquica i de realització personal.
L’àmbit de les relacions humanes i de la sexualitat, com tots els altres, s’ha de viure segons el criteri fonamental de l’autèntica vida humana. Aquesta està marcada per l’amor personal i el respecte a tota vida humana, ja des del primer moment. Els tabús i les repressions no se superen a base d’acceptar qualsevol tipus d’experiències, perquè aquestes acaben fent mal a l’altre i a un mateix. Només la recerca sincera de ser fidel als valors morals poden ajudar a fer créixer a la persona i oferir-li una veritable realització personal. La veritable vida ètica consisteix en sotmetre i orientar les pròpies tendències biològiques, també les sexuals, a l’amor autèntic, madur i sincer, a la persona de l’altre, i al servei respectuós a la nova vida que pot aparèixer en la relació sexual.
El cos no és una joguina, no té com a finalitat ser una caixa de ressonància per aconseguir el màxim de plaer. Els altres no són objectes per aconseguir relacions efímeres i sense valor en funció de primaris interessos personals, com presenta la pagina “Sexe joves”. Des de la nostra postura cristiana podem aportar una nova visió: les relacions sexuals tenen un més gran valor quan es reconeix que han de ser fruit d’una donació personal, donació d’amor total, i que signifiquen el compromís fidel, responsable i definitiu, com pertany a la dignitat del ésser humà. Afirmem també que la vida és sagrada i inviolable, i que mereix tot el respecte i protecció des del primer moment fins el darrer.
El Document del Departament de la Salut de la Generalitat fa una obra socialment i educativament molt negativa. Amb l’excusa de la informació alliberadora i neutra, de fet promou una concepció de les relacions humanes i de la sexualitat que destrueix l’obra educativa de les famílies i de les escoles, perquè l’educació dels fills és un dret inalienable dels pares.
Ho lamentem, perquè la Generalitat és el nostre govern, i creiem que s’hauria de posar al servei dels esforços i els ineludibles drets i deures educatius dels pares, de les escoles i de tota la societat, que intenten que el nostres adolescents i joves creixin en el respecte, l’amor personal i la seva realització autentica, i en respecte de tots aquells valors que donen sentit a la vida de les persones i de les famílies.
.
Barcelona, 17 de juny de 2010
.
.

No hay comentarios: