viernes, 22 de marzo de 2013

"Només qui serveix amb amor sap custodiar"


El programa inicial del papa Francesc.

"Només qui serveix amb amor sap custodiar"

Dc, 20/03/2013

 

(Salvador Pié-Ninot) La frase central de l’homilia “només qui serveix amb amor sap custodiar” sintetitza el programa inicial del nou papa Francesc en la seva primera homilia en el Missa de inauguració del Ministeri Petrí del Bisbe de Roma del 19 de març del 2013. Frase central que recull els punts decisius d’aquesta homilia programàtica:

1) El papa Francesc ha definit en la festa de sant Josep la seva missió com la de ser custodi, custodiar. I a partir d’aquí, ha obert la seva atenció –com ja va fer amb els periodistes el dissabte passat- als qui no comparteixen la fe cristiana, parlant de que “custodiar té una dimensió que és simplement humana, que correspon a tots”, dimensió expressada com “custodiar tota la creació, com se’ns diu en el llibre del Gènesi i com ens mostra Francesc d’Assís –de nou cita significativa del perquè del seu nom com a Papa!- és tenir respecte per totes les criatures de Déu i per l’entorn en què vivim”. Però tot això cal fer-ho amb “una gran tendresa, ja que no hem de tenir por de la bondat, de la tendresa”.

2) Tractant, com a punt central el Ministeri Petrí que aquest dimecres s’inaugurava i tot observant que aquest Ministeri comporta també un ‘poder’, s’ha preguntat: “però de quin poder es tracta?”. I és aquí on hi ha el programa inicial del Papa Francesc quan afirma: “mai oblidem que el veritable poder és el servei, en el servei humil, concret, ric de fe, acollir amb afecte i tendresa a tota la humanitat, especialment els més pobres, els més febles, els més petits”, tot citant el paradigmàtic Mt 25,31-46!

3) Notem la repetició de la paraula clau amor, sempre amb una referència als més pobres, ja present un cop elegit per a descriure el Ministeri Petrí en les seves paraules inicials. Es tracta d’una cita, aquí implícita, d’Ignasi d’Antioquia que és el testimoni més antic que tenim quan diu que “l’Església de Roma, presideix en la caritat a totes les esglésies”. Aquest cop, a més, l’amor ve acompanyat per la fe i l’esperança al recordar Abraham “que va creure contra tota esperança” com a invitació “davant tants cúmuls de cel gris, a donar nosaltres mateixos esperança”. D’aquí conclou la seva homilia tot articulant finament els tres mots claus: l’amor, el custodiar i el servei, ja que “el servei que el Bisbe de Roma ha d’exercir és: custodiar Jesús amb Maria, custodiar tota la creació, custodiar a tots, especialment els més pobres, custodiar-nos a nosaltres mateixos”. Heus ací, doncs, cóm el Papa Francesc entén la frase síntesi d’aquesta homilia programàtica: “només qui serveix amb amor sap custodiar”!

 

No hay comentarios: