sábado, 16 de octubre de 2010

Eleccions al parlament de Catalunya.

.
.
.
.
NOTA DE LA CONFERÈNCIA EPISCOPAL TARRACONENSE SOBRE LES ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA DEL 28 DE NOVEMBRE DE 2010
.
15/10/2010
.
Diumenge dia 28 de novembre, els catalans estan cridats a acudir a les urnes per elegir els Diputats del Parlament de Catalunya. D’entre ells, n’ha de sortir el President de la Generalitat i aquest nomenarà el Govern del nostre país per als propers quatre anys.

Malgrat els problemes derivats de la crisi econòmica i l’atur, o el complex encaix de la personalitat pròpia de Catalunya, hem de ser tots els ciutadans els qui prenguem consciència del deure de vetllar pel present i el futur de la nostra societat. Votar és exercir els nostres drets i alhora és una manera d’intervenir responsablement en els afers públics. Per això, les eleccions democràtiques són un moment privilegiat de la participació ciutadana.

Els Bisbes de Catalunya animem els catòlics i tots els ciutadans de bona voluntat a participar activament en les properes eleccions al Parlament, de forma reflexiva i a consciència davant els programes dels diversos partits i grups polítics que hi concorren.

Al moment de fer la nostra tria conscient i emetre el nostre vot, creiem que hi ha uns valors prioritaris i irrenunciables que cal discernir com estan reflectits en els diversos programes electorals. Entre aquests valors destaquem els següents: les mesures per afrontar la crisi econòmica i crear solidaritat efectiva envers els qui més pateixen; la tutela del dret a la vida, des de la concepció fins a la seva fi natural; el reconeixement, promoció i protecció de la família; el respecte de la llibertat dels pares en l’educació dels seus fills; la resposta justa i digna al col•lectiu dels immigrants i a tot el que signifiqui major justícia social; la promoció de la llibertat religiosa, i la valoració del que conforma la identitat pròpia de Catalunya.

Demanem a la Mare de Déu de Montserrat, Patrona de Catalunya, que ens ajudi a superar aquests moments d’incertesa que vivim, que mai no ens divideixin les inevitables tensions que es produeixen en la construcció de la nostra casa comuna, que la comprensió i el respecte presideixin el debat entre les diferents opcions polítiques, i que la veritat, la justícia, la llibertat i l'amor siguin els pilars on se sostingui la vida política del nostre país.
Octubre de 2010
.
.
.
Els bisbes catalans no donen la nota
.
Dv, 15/10/2010
.
Després dels disgustos als que ens tenen acostumats els bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola que es posen en política, s’ha d’agrair la nota que han publicat aquest divendres al matí els bisbe catalans.
Primer fan una crida general a la participació –és bo que els bisbes recordin deures cívics- i exposen els criteris “prioritaris i irrenunciables” que els catòlics haurien de tenir presents i “discernir com estan reflectits en els diversos programes electorals”. A la llista hi són tots, equilibrats i ponderats: “les mesures per afrontar la crisi econòmica i crear solidaritat efectiva envers els qui més pateixen; la tutela del dret a la vida, des de la concepció fins a la seva fi natural; el reconeixement, promoció i protecció de la família; el respecte de la llibertat dels pares en l’educació dels seus fills; la resposta justa i digna al col•lectiu dels immigrants i a tot el que signifiqui major justícia social; la promoció de la llibertat religiosa, i la valoració del que conforma la identitat pròpia de Catalunya”.
És obvi que si tots aquests principis són del tot “irrenunciables” no ens queda ningú a qui votar. Per exemple, cap partit parlamentari proposa prohibir l’avortament, o cap partit creu que actuï contra la identitat de Catalunya, però tots enfoquen aquestes temes de manera diferent. Serà qüestió de criteris i de consciència. De fet, tampoc diuen en quin ordre s’han de considerar, tot i que és rellevant que en aquestes eleccions posin a davant la resposta a la crisi.
Uns bisbes que no vulguin fer política de partits, no poden dir ni més, ni menys, que això. I, si acaba apostant per tal que “la comprensió i el respecte presideixin el debat entre les diferents opcions polítiques, i que la veritat, la justícia, la llibertat i l'amor siguin els pilars on se sostingui la vida política del nostre país”, no es pot demanar més.

Jordi Llisterri – Catalunya Religió

No hay comentarios: