lunes, 28 de septiembre de 2009

Càritas parla de la crisi al Senat.

El director de Càritas de Barcelona, Jordi Roglá, insta al Senat a invertir en solucions per a les persones més afectades per la crisi


Càritas. Barcelona, 23 setembre de 2009.

- En el context de la situació creada per l’alt índex d’atur, Jordi Roglá, director de Càritas D. de Barcelona, va comparèixer aquest dilluns, 21 de setembre, davant de la Comissió especial del Senat d’estudi sobre les Noves Formes d’Exclusió Social, convidat per aquesta Comissió.

En la seva intervenció, Roglá va instar als senadors i senadores, representats del partits polítics, a actuar amb celeritat per tal de pal·liar i alhora invertir en mesures a mig termini per a les persones que s’han quedat a l’atur. Durant la seva exposició, Jordi Roglá va informar dels nous col·lectius de persones que arran de la crisi han demanat ajuda a Càritas:

........*Persones que mai havien necessitat l’ajuda dels serveis socials ni de Càritas, sobretot famílies amb nens petits i treballadors autònoms, i també famílies amb deutes hipotecaris.
........*Persones que havien passat per Càritas fa més de cinc anys i que havien treballat, tot i que en situació força precària i que ara tornen a tenir greus dificultats per l’atur.
.......*Persones que han passat d’una situació de pobresa moderada a una pobresa severa. Sobretot per la precarietat i la temporalitat dels seus llocs de treball arran dels efectes de la crisi.
.......*Persones immigrades, moltes de les quals estan vivint un procés de “desregularització”, és a dir, persones amb autorització de residència i treball que es queden a l’atur i no poden renovar les seves autoritzacions i, per tant, passen a una situació irregular.


El director de Càritas va lamentar que malgrat els darrers quinze anys de bonança econòmica no s’hagi reduït l’índex de pobresa, que s’ha mantingut al voltant del 19 per cent a l’Estat espanyol i va dir que, a finals de 2009, Càritas D. Barcelona haurà atès el doble de persones que en tot l’any 2007.


Jordi Roglá va presentar diverses propostes per tal de no només pal·liar sinó millorar, a mig i llarg termini, la situació de tots aquests col·lectius:

......*Promoure una economia sostenible a la mida de les persones, on el PIB no sigui l’únic indicador a tenir en compte sinó que s’incorporin altres factors: la participació en el treball, en el producte social, en els drets socials (educació, salut, habitatge). En definitiva, situar la persona i el seu benestar en el centre de l’economia.
.......* Accions de promoció de polítiques de protecció de la família, la veritable xarxa social que recolza en aquests moments les situacions més greus i impedeix autèntiques desfetes familiars.
.......* Accés a una educació de qualitat, també per a la 1ª infància de 0 a 3 anys, que afavoreixi una real igualtat de oportunitats.
.......* Accés al treball. Molts joves estan exclosos del mercat laboral: les xifres d’atur d’aquests col·lectiu són inadmissibles avui a la nostra societat. Igualment, la població immigrada té taxes d’atur que duplica la de la població autòctona.
.......* Accés a l ’habitatge digne: un dret constitucional reconegut que a la pràctica no es materialitza.
.......* Prevenció de malalties mentals: la situació de pobresa i precarietat continuades afecta negativament la vida de les persones i acaba generant una salut mental fràgil.
.......* Adaptar la política migratòria a l’actual situació de crisi, per tal d’evitar que les persones immigrades perdin les seves autoritzacions de treball i/o residència.

En el torn de preguntes, els portaveus de tots els partits polítics van agrair l’esforç d’anàlisi i el treball que es realitza des de Càritas i es van comprometre a oferir amb celeritat propostes de govern per tal de fer front a la situació actual de crisi econòmica que afecta a un ampli ventall de la societat. La intervenció de Jordi Roglá s’emmarca dins de la primera sessió d’aquesta comissió especial d’estudi sobre les noves formes d’exclusió social com a conseqüència del fort increment de l’atur. En la primera jornada, també van intervenir Silverio Agea, secretari general de la Confederació Càritas Espanyola, Pedro J.Cabrera, catedràtic de Sociologia de la Universidad de Comillas i Sebastià Sarasa, professor titular de Sociologia de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

No hay comentarios: